Elon, Valtion Eläkerahaston ja Veritaksen omistama uusiutuvaan energiaan sijoittava Exilion Tuulihankkeet Ky kehittää uuden aurinkosähkövoimalan Simoon.

Aurinkosähköhankkeita vireillä Suomessa enemmän kuin koskaan ennen

Auringosta on tulossa yhä merkittävämpi sähkön lähde. Arvion mukaan kymmenen vuoden kuluttua aurinkosähköstä voisi tulla jopa yhden ydinvoimalan verran sähköä.

Suomessa vaikeroidaan usein syksyn ja talven pimeyttä. Tällöin ei kenties huomata, millainen sähköntuotannon potentiaali on auringossa.

Todellisuudessa Suomessa on paljon potentiaalia aurinkosähkön tuotantoon. Suomessa kesällä aurinko paistaa pitkään ja alkuvuodesta aurinkopaneeleiden tuottoa kasvattaa viileä ilmasto, sillä kylmä aurinkopaneeli tuottaa lämmintä paneelia tehokkaammin. 

– Energia-alan toimijoiden kiinnostus aurinkosähköön on kasvanut kuluvan vuoden aikana merkittävästi. Tällä hetkellä suunnitteilla on 12 000 megawatin verran aurinkosähköhankkeita, kertoo Aalto-yliopiston teknillisen fysiikan professori Peter Lund.

– Teollisen mittaluokan aurinkosähköhankkeita on vireillä niin paljon, että kymmenen vuoden kuluttua auringon avulla voimme tuottaa sähköä yhtä paljon kuin mitä uusi Olkiluoto 3 -ydinreaktori tuottaa, hän jatkaa.

Lundin mukaan aurinkosähkö on Suomeen sopiva, ja erityisesti kannattava sähkön tuotantomuoto.

– Meidän kolme kolme ongelmaa, jotka ovat marras-, joulu- ja tammikuu. Näiden kuukausien aikana Suomessa on pimeää, eikä aurinkosähköä juurikaan saada. Mutta talvi, kevät ja kesä ovat hyvää aurinkosähkön tuotantoaikaa. Kesällä Suomessa on aurinkosäteilyä enemmän kuin Keski-Euroopassa, esimerkiksi Pohjois-Italian Milano jää jälkeen.

– Kun katsoo koko vuoden, 12 kuukauden, aurinkosäteilyn määrää, pääsemme samalle tasolle kuin Pohjois-Saksa, emmekä jää juurikaan aurinkosähkön tuottopotentiaalissa eteläisemmän Keski-Euroopan taakse.

Ja ehkä kenties hieman yllättäenkin, talven kirkkaat pakkaspäivät ovat erinomaisia aurinkosähkön tuotannolle.

– Kun kesällä aurinkoisina päivinä aurinkosähkön tuotto on noin 200 wattia per neliö, aurinkoisina pakkaspäivinä tuotto nousee noin 250 wattiin per neliö. Aurinkopaneelin fysiikka on sellainen, että se kerää parhaimman tehon silloin, kun auringon lisäksi on pakkasta ja lumella on heijastava vaikutus. Aurinkopaneeli on piitä eli se on puolijohde, jonka jännite kasvaa, kun lämpötila putoaa, selvittää Lund.

Hän kertoo mittauksissa käyneen ilmi, että 40 asteen pakkasessa aurinkoisella säällä saavutetaan sellaisia aurinkopaneeleiden huipputehoja, joihin periaatteessa paneeleiden ei pitäisi edes pystyä.

– Vaikka Suomi sijaitsee pohjoisella pallonpuoliskolla, itse asiassa meidän ilmasto-olosuhteemme suosivat aurinkoenergian hyödyntämistä. Auringolla voidaan hoitaa huomattava osa suomalaisten energiatarpeesta.

Lue lisää Kiinteistö ja energia -lehden numerosta 8/2022!