Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiön taloon tuulettuva julkisivurakenne

Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiön Itä-Pasilassa sijaitsevan kerrostalon julkisivuremontissa korjataan vauriot, mutta samalla uudistetaan myös talon yleisilmettä.

Helsingin Itä-Pasilassa Junailijankadulla sijaitseva iso kerrostalo on huputettuna julkisivuremontin vuoksi yhteensä noin puolentoista vuoden ajan. Kesällä 2023 aloitetussa remontissa korjataan 9-kerroksisen opiskelija-asuntotalon julkisivun vauriot, samalla myös uudistetaan talon ilmettä aiempaa pirteämmäksi. Arviolta kuluvan vuoden loppupuolelle asti kestävän remontin urakoi Consti, rakennesuunnittelun on tehnyt AFRY Buildings Finland Oy ja pääsuunnittelun AFRY Ark Studio.

Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiön eli Hoasin omistama kerrostalo valmistui Itä-Pasilaan lähelle Pasilan nykyistä rautatieasemaa vuonna 1974. Talo on iso, siinä on yhdeksän maanpäällistä kerrosta ja kaksi maanalaista kellarikerrosta. Lämmitettäviä neliöitä on 7 843. Valtaosa talon asunnoista on soluasuntoja. Talon asunnot Hoas vuokraa oppilaistosyhteistyön kautta tuleville vaihto-opiskelijoille.

– Talon julkisivua on moneen otteeseen korjailtu. On saumattu, on maalattu, mutta silti betoni on alkanut rapistumaan. Julkisivua on yritetty pitää kunnossa laastarikorjauksilla, mutta lopulta eteen tuli tarve isommalle remontille, kertoo Hoasin tekninen isännöitsijä Matti Luostarinen.

– Sisäpuolelta taloa on remontoitu useampaan otteeseen. Muun muassa putket ja kylpyhuoneet remontoitiin noin kuusi vuotta sitten. Ikkunoita on uusittu kahdessa vaiheessa. Julkisivuremontin yhteydessä talon eteläpuolen ikkunat uusitaan, koska ne ovat varsin heikossa kunnossa. Pohjoispuolen ikkunat ovat paremmassa kunnossa, eikä niitä nyt tarvitse uusia, hän jatkaa.

Ensin Hoasilla tutkittiin mahdollisuutta tehdä niin sanottu peittävä julkisivukorjaus, jossa vanhan elementtipinnan päälle olisi laitettu uusi eriste, ja sen päälle uusi julkisivuverhous.

– Helsingin rakennusvalvonta kuitenkin suositteli purkavaa remontointitapaa, koska kuntotutkimuksissa sandwich -elementtien eristetilassa todettiin kosteusrasitusta. Tämän vuoksi Hoas päätyi tekemään taloon mittavan julkisivun uudistamisen, Matti Luostarinen sanoo.

Kuntotutkimus taloon tehtiin vuonna 2020.

– Siinä havaittiin puutteita julkisivurakenteiden tiiviydessä. Taloa tutkittiin lisää seuraavana vuonna, ja tutkimustulokset puolsivat purkavaa korjausta, sanoo kohteen vastaava rakennesuunnittelija Henrik Autio AFRY Buildings Finland Oy:stä.

Mitä tehdään?

Remontissa puretaan talon vanha, 1970-luvulla rakennetuille taloille tyypillisen sandwich -elementtirakenteen ulkokuoret ja lämmöneristeet. Tilalle asennetaan uudet lämmöneristeet sekä polymeeribetonista valmistetut julkisivulevyt.

– Olennaista on, että talon uusittava julkisivu on tuulettuva. Se on vanhaan verrattuna kosteusteknisesti toimivampi rakenne, toteaa Henrik Autio.

Lue lisää Kiinteistö ja energia -lehden numerosta 1/2024!

KE2

Julkisivuhankkeen pääsuunnittelija, arkkitehti Pertti Markkanen kertoo Hoasin talon remontin vaatineen paljon suunnittelemista, koska uudessa julkisivussa pitää yhdistyä tekninen toimivuus ja ulkonäköasiat.