Entiseen lääninvankilaan avattiin huipputason lifestyle-hotelli Hotel Kakola kaksi vuotta sitten. Hotelli on täysin kotimainen ja yksityinen. Hotellin ainoat ketjut löytyvät Viinituvan katosta. Hotellissa on 148 uniikkia ja laadukasta huonetta klassisista perusvarustelluista huoneista upeisiin sviitteihin. Rohkeimmat asiakkaat voivat majoittua vanhassa eristyssellissä. Hotellissa on lisäksi ravintola, baari, kokous- ja tapahtumatiloja sekä viihtyisä kesäterassi. Kuvat: Kakola Yhtiöt

Pahamaineisesta Kakolasta Turun uusin ja trendikkäin kaupunginosa

Kunnioitusta huokuvat Kakolan vanhat rakennukset on herätetty uudelleen eloon ja Turun ytimeen, yhdelle sen upeimmista kukkuloista lähelle kauppatoria, Turun Linnaa ja satamaa, on rakentunut ainutlaatuinen asuinympäristö palveluineen. 

Aurajoen ja Port Arthurin ylle kohoava Kakolan entinen vankila-alue on muuttunut viime vuosina viihtyisäksi asuinalueeksi. Vankilan entisiin tiloihin on saneerattu asuinhuoneistoja ja hotelli. 

Kakolanmäeltä löytyy myös ravintola, leipomo sekä vankila- ja matkamuistomyymälä ja panimo, joksi vanha keittiö on muuntautunut. Kylpylä aukeaa loppuvuodesta. Osa vanhoista rakennuksista on purettu.  Funikulaari, Suomen ensimmäinen ulkona kulkeva kaupunkivinohissi, kuljettaa ihmisiä maksuttomasti mäelle ja sieltä alas. Muuta joukkoliikennettä alueelle ei ole.

Kakolan muutoksen on toteuttanut Kakola Yhtiöt Oy, joka osti vanhan vankila-alueen, ja saneerasi sen. 

Rikollisen historiallinen alue

Yhtiö on Olli Ojalan luotsaamaa perheyritys, jossa ovat mukana myös hänen vaimonsa ja lapsensa.

– Me olemme toteuttaneet kaiken ja kaikki on tehty meidän aloitteestamme. Käynnistimme kaavamuutokset, puhdistutimme alueen ja rakennutimme kaiken yhteistyössä eri urakoitsijoiden kanssa, sanoo Kakola Yhtiöiden hallituksen puheenjohtaja, kiinteistöneuvos Olli Ojala. 

Kakola-konsernin omistuksessa on hotellikiinteistö, kaikki liiketilat ja kohta valmistuva kylpylä. Melkein kaikki asunnot on jo myyty ja liiketiloista suurin osa on vuokrattu. 

– Projektia voisi kuvata jossakin määrin uhkarohkeaksikin. Kaikki on kuitenkin sujunut hyvin ja olen lopputulokseen erittäin tyytyväinen, Ojala sanoo ja toivottaa kaikki tervetulleeksi muurien sisäpuolelle nauttimaan oman valintansa mukaan ”lyhyttä tai pitkää kakkua”. 

Kakolan vanhan vankila-alueen saneeraus on toteutettu viidessä rakennusvaiheessa. Viimeisessä rakennusvaiheessa kokonaisuuteen liitettiin Lääninvankilan alue ja vankilasta saneerattiin Hotel Kakola, joka avasi ovensa vuonna 2020. 

Komein rakennus

Kauas merelle näkyvä Länsiselli on monen mielestä Kakolan vankila-alueen komein rakennus. As Oy Kakolan Länsiselli muodostuu kuusikerroksisesta komeasta graniittikivipintaisesta jugendlinnasta, jossa on yli 60 uniikkia asuntoa sekä kolmikerroksisesta parkkihallista. 

Asuntojen koot vaihtelevat avarista yksiöistä hulppeisiin perheasuntoihin. Länsisellissä on asuttu joulukuusta 2017.

Kakolan vuonna 1853 valmistunut näyttävä päärakennus on hallinnut Kakolanmäen siluettia jo reilun 150 vuoden ajan. Yhdessä Kakolan sisäpihalle aukeavien yö- ja päiväsellisiipien kanssa se muodostaa As Oy Kakolan Graniittilinnan. Asuntojen huonekorkeus jopa yli neljä metriä. Graniittilinnan asunnoissa on asuttu syksystä 2019. Graniittilinna koostuu yli 100 modernista asunnosta, yösellisiiven kellarissa toimivasta ravintola Kakolanruususta sekä päärakennuksen vanhaan kirkkosaliin rakennetusta musiikki- ja kokoustilasta sekä sisäpihalle siipien väliin louhittavasta Spa-hyvinvointikeskuksesta. 

Yöselliosaston vanhoista selleistä on rakennettu Suomen turvallisimmat irtaimistovarastot. 

Lue lisää Kiinteistö&energia -lehden numerosta 6/22!