Joonas Oravaa viehättää asuntosijoittamisessa mahdollisuus vaikuttaa tuottoihin

 Korot ovat nousseet ja vuokralaisten löytämisen eteen joutuu jo nyt näkemään enemmän vaivaa. Onko asuntosijoittamisen kulta-aika ohitse?

– Asuntosijoittamisen dynamiikka on pysynyt ennallaan. Yksinkertainen perusajatus toimii yhä, eli otetaan pankista lainaa, ostetaan sijoitusasunto, vuokrataan se, ja vuokralainen vuosien aikana maksaa lainan pois. Sen jälkeen sijoittajalla on velaton asunto ja säännöllinen vuokratuotto, sanoo asuntosijoittaja Joonas Orava.

Yli 30 asunnon omistuksessa mukana oleva Orava aloitti asuntosijoittamisen reilut kymmenen vuotta sitten, hän on myös toinen “Osta, vuokraa, vaurastu” –asuntosijoituskirjan kirjoittajista. Työuraa Joonas Orava on tehnyt pankki- ja vakuutusalalla rahoituksen, sijoittamisen ja kiinteistövarainhoidon asiantuntijatehtävissä. Tällä hetkellä hän työskentelee Suomen Asuntoneuvoja Oy:n sijoitusjohtajana ja osakkaana.

Oravan mukaan tärkeintä on ymmärtää asuntosijoittamisen luonne.

– Asuntosijoittamisella ei voi hakea pikavoittoja, kyse on pitkäjänteisestä toiminnasta. Asunnot ovat kymmenien vuosien sijoituskohteita.

Asuntosijoittamisen näkymiä Orava pitää hyvinä. Suomessa on menossa muutamia isoja muutostrendejä, jotka puoltavat asuntosijoittamista.

– Meillä on Suomessa muutamia yliopistokaupunkeja ja niiden ympärillä olevia kaupunkiseutuja, jotka kasvavat. Lisäksi Suomi sinkkuuntuu, yhden henkilön talouksien määrä kasvaa koko ajan. Kolmas asuntosijoittamista puoltava asia on vuokra-asumisen suosion kasvu.

– Näiltä kasvavilta kaupunkiseuduilta yksiöiden ja kaksioiden hankkiminen sijoitusasunnoiksi on järkevää. Riskit pienentyvät, jos sijoitusasunnon hankkii kasvavalta paikkakunnalta, jossa asumiskysyntää kohdistuu pieniin asuntoihin, painottaa Orava.

Lue lisää Kiinteistö&Energia -lehden numerosta 5/2022!

Joonas Orava

Joonas Oravan mukaan yhden henkilön talouksien kasvu sekä lisääntynyt halu asua vuokralla ovat pitävät asuntosijoittamisen näkymät hyvinä.