Energiayhtiö Helenin hallituksen puheenjohtaja, konkaripoliitikko Osmo Soininvaara kehottaa miettimään pörssisähkösopimusta

Sähkön hinta on kohonnut vuoden mittaan paljon Ukrainan sodan seurauksena, mutta huippu saattaa olla vasta horisontissa. Talven tullen erityisesti sähkölämmitteisten kotitalouksien sähkölasku voi nousta huomattavasti.

Helsingin kaupungin energiayhtiö Helenin hallituksen puheenjohtaja, konkaripoliitikko Osmo Soininvaara (kesk.) kannustaa niitä kotitalouksia, joilla on päättynyt tai on päättymässä edullinen määräaikainen sähkösopimus, pohtimaan pörssisähkösopimusta. Pörssisähköä ostava pääsee Osmo Soininvaaran mukaan halvemmalla, koska sähkön kulutusta voi ohjata niin sanottuihin halpoihin tunteihin.

– Pörssisähköä ostamalla voi ohjata sähkön kulutusta esimerkiksi iltoihin ja öihin, jolloin sähkön kysyntä on päivää pienempää, siksi myös hinta on edullisempi. Pörssisähkösopimuksella voi ohjata kulutustaan paljon keskiarvoa alemmaksi eikä tarvitse rahoittaa sähköyhtiöiden kalliita vakuuksia.

– Määräaikaisten sähkösopimusten tarjoushinnat ovat nyt korkeita, koska energiayhtiöt hinnoittelevat niihin mukaan kalliit hintaa suojaavat vakuutukset. Keskimäärin pörssisähkö on halvempaa, sillä kun sähköyhtiöt kantavat riskin kuluttajien puolesta, eivät ne tee sitä suinkaan ilmaiseksi.

Korkean kysynnän aikana hinta nousee ja matalan kysynnän aikana päin vastoin. Tästä syystä päiväsaikaan käytettävä sähkö on huomattavasti kalliimpaa kuin yöllä käytetty, pääosa sähköstä kulutetaan päiväsaikaan aamuseitsemän ja iltakahdeksan välillä

Soininvaara sanoo kotitalouksien pystyvän varsin helposti muuttamaan sähkönkulutustaan, ja samalla pienentämään sähkölaskun suuruutta.

– Automatiikka kehittyy, se mahdollistaa sähkön kulutuksen sopeuttamisen. Esimerkiksi  pakastimen kulutusta voi ajoittaa niin, että pakastin ei kuluta mitään hintapiikkien aikana ja jäähdyttää itsensä halvan sähkön aikana jopa vähän kylmemmäksi, jotta on joustonvaraa. Talon lämmitystä voi pitää tunnin tai pari tauolla ilman että tulee kylmää, leipoa ei pidä aivan milloin vain, luettelee Soininvaara.

Hän myös kertoo uudesta pesukoneestaan, jossa on aikakytkin.

– Sen avulla voin säätää pyykinpesun alkavan vaikka kymmenen tunnin kuluttua, kun sähkön hinta on edullisempi.

Suoraa sähkölämmitystä Soininvaara pitää hölmönä lämmitysjärjestelmänä.

– Suora sähkölämmitys kannattaa muuttaa tavalla tai toisella varaavaksi. Yksi mahdollisuus on myös siirtyä käyttämään varaavia pattereita niin, että sähkön kulutuksessa voi pitää tuntien taukoja.

Lue lisää Kiinteistö&energia -lehden numerosta 7/2022!

Osmo Soininvaara

Osmo Soininvaaran mielestä sähköjärjestelmä tarvitsee enemmän kysyntäjoustoa. Esimerkiksi kaukolämmön tuotantoon voidaan saada sähkön kysyntäjoustoja varaavien kattiloiden avulla. Kuva: Milka Alanen/Kustannusyhtiö Teos