Taloyhtiön tupakkakatos
Taloyhtiön tupakkakatos kytkettiin osaksi ehostettua kerrostalon pihaa Vantaan Martinlaaksossa.

Hyvin hoidettu piha nostaa asuntojen arvoa

Lisää asumisviihtyisyyttä, turvallisuutta ja asuntojen arvoa nostava vaikutus tutkitusti. Siistillä, hyvin hoidetulla pihalla on monia positiivisia vaikutuksia. Vihersuunnittelualan yrittäjä, taloyhtiöille Viher- ja ympäristörakentajat ry:n julkaiseman pihasuunnitteluoppaan kirjoittanut Marko Pirttijärvi sanoo hyvin hoidetun pihan viestivän talon asukkaiden arvostuksesta kiinteistöään kohtaan.

– Yhä enemmän ymmärretään, etteivät pihaan sijoitetut rahat mene hukkaan, vaan asumisviihtyvyyden lisäksi viihtyisä piha nostaa asuntojen arvoa.

Pirttijärvellä on pitkä kokemus pihojen suunnittelusta. Hän valmistui vuonna 1992 suunnitteluhortonomiksi Lepaan puutarhaoppilaitoksesta, hän on myös pätevöitetty vihertöiden valvoja. Pirttijärvi on työskennellyt valmistumisen jälkeen kiinteistöalan yrityksissä työnjohtajana ja suunnittelijana. Sivutoimisena yrittäjänä hän aloitti vuonna 1995, päätoimisena yrittäjänä vuonna 2003.

Piharemontin taustalla on useita syitä.

– Pihan ehostamisen tarve voi syntyä esimerkiksi julkisivu- tai putkiremontin tuloksena, kun remontin yhteydessä pihaan on tullut vaurioita. Tonttiviemäreiden kaivaminen auki tai suuri julkisivuremontti tekevät usein niin pahaa jälkeä, että näiden töiden jälkeen myös piha on laitettava uusiksi. Leikkipaikkojen turvallisuusvaatimuksetkin pakottavat kunnostustöihin, sanoo Marko Pirttijärvi.

Lue lisää Kiinteistö & energia -lehden numerosta 3/2021!