Termostaatti ohjelmoidaan lämmittämään lattioita vain silloin, kun lämmitykselle on tarvetta. Kuva: Themo Nordic

Älytermostaatilla kontrolloidaan sähköisen lattialämmityksen toimintaa

Sähköinen lattialämmitys on hyvin usein todellinen energiasyöppö. Lattialämmitysten älykäs optimointi tuo huomattavaa energian ja kustannusten säästöä ja saattaa jopa ehkäistä kosteusvaurion syntymisen. Themo Nordic on tuonut markkinoille Themo-energiasäästöpalvelun, joka on suunnattu erilaisille kiinteistöyhtiöille.

Themo-energiansäästöpalvelulla kontrolloidaan sähköisten lattialämmitysten toimintaa. Taloyhtiöissä ja kiinteistöyhtiöissä on usein kylpyhuoneissa sähköinen lattialämmitys, jotka perinteisesti lämmittävät 24 tuntia vuorokaudessa ja 365 päivää vuodessa. Kaiken lisäksi eri huoneistojen kylpyhuoneissa saattaa olla lämpötila todella vaihteleva.

– Jos yhdessä kylpyhuoneessa lattialämmitys on 23 asteessa, toisen huoneiston kylpyhuoneessa lämpö paahtaa 36 asteessa. Kylpyhuonetta ei välttämättä edes päivän aikana käytetä, mutta lattialämmitys on päällä. Osa asukkaista puolestaan saattaa ottaa lattialämmityksen kokonaan pois päältä. Energiaa kuluu korkeiden lämpötilojen, myös jatkuvan lämmittämisen takia, sanoo myyntitiimin päällikkö Sauli Luhtaniemi Themo Nordic Oy:stä.

Themo Energiansäästöpalvelun fyysinen laiteratkaisu perustuu Themon omiin älytermostaatteihin.

– Themo-innovaatio on sähköistä lämmitystä optimoiva algoritmi. Termostaatti ohjelmoidaan lämmittämään lattioita vain silloin, kun lämmitykselle on tarvetta. Huoneiston ollessa tyhjillään termostaatti voidaan kytkeä pois päältä etänä. Energiankulutus pienenee lämmityksen osalta ja toisaalta lattialämmityksen lämpötila pysyy samana kaikissa kylpyhuoneissa. Themo-älytermostaattien avulla lämpötilaerot tasataan kylpyhuoneiden kesken.

Themo Nordicin kokemusten mukaan kiinteistöyhtiöt säästävät jopa 50 prosenttia kylpyhuoneiden lattialämmityksen sähkönkulutuksessa.

– Palvelu sopii erinomaisesti vuokranantajille, hoivakotiyhtiöille ja hotelleille. Usein myös taloyhtiöissä lattialämmitys on vedetty yhtiön mittarille, eikä asukas maksa lattialämmityksen viemästä sähköstä.

Perinteisillä termostaateilla toki voi myös säätää lattialämmityksiä kulutusta jonkin verran hallita, mutta käytännössä asiakkaat tai asukkaat eivät sitä tule tehneeksi.

– Monissa kiinteistöyhtiöissä omistaja maksaa lattialämmityksen kulut, joten asukkaille tai huoneiston käyttäjille on yksi lysti, miten kuumana lattialämmitys käy. Laskut maksavalle kiinteistönomistajalle sähkönkulutus ei ole yhdentekevää.

Laite oppii barometrit

Themo-energiansäästöpalveluun sisältyy aina laitteiden asennukset, käyttöönotot ja käytönopastukset. Isompienkin kohteiden asennukset hoituvat muutamissa päivissä.

– Themot asennetaan nykyisten huonetermostaattien tilalle ja kaikki kiinteistön lattialämmitystermostaatit yhdistetään Themo Cloudiin, jonka avulla asiakkaamme voivat helposti hallita useiden kiinteistöjen kaikkia lämmitettäviä aloja, Sauli Luhtaniemi toteaa.

Älytermostaatti on etäohjattava, minkä ansiosta kiinteistöoperaattori yhdessä Themon kanssa voi kontrolloida niin lämpötilaa kuin lämmityksen aikojakin. Termostaatti mittaa sekä lattian että huoneilman lämpötilaa.

– Laite oppii lämmitysbarometrit ja huomioi esimerkiksi sääennusteet ja pörssisähkön hinnan vaihtelut. Termostaatin koneäly ottaa lattian lämmityksessä huomioon muun muassa lattian varaavuuden. Lämmitysohjelmaan kiinteistöoperaattori voi tehdä muutoksia sekä huoneisto- että kiinteistökohtaisesti. Portaattoman säädön ansiosta eri kylpyhuoneiden lämmitysohjelmaa voidaan muuttaa hyvinkin asiakas- tai asukasystävällisesti.

Lue lisää Kiinteistö&energia -lehden numerosta 8/2023!