Katajanokan kansallisromanttinen Jungmann
Helsingin Katajanokalla sijaitseva kulttuurihistoriallinen makasiini koki mittavan peruskorjaushankkeen, joka valmistui viime syksynä. Aiemmin varastorakennuksena toiminut ja sittemmin toimistotiloja sisältänyt Jungmann sai uuden käyttötarkoituksen.
Katajanokan vanhan puolen rakennuskanta on harvinaisen yhtenäinen kokonaisuus kansallisromanttista arkkitehtuuria. Vuonna 1907 valmistunut vanha makasiinirakennus uudistettiin sen ominaispiirteitä kunnioittaen.
Arvokkaassa jugend-rakennuksessa on nyt 64 vuokra-asuntoa ja suuri kattopiha. Kruunuvuorenkatu 4:ssä sijaitseva Jungmanniksi ristitty talo yhdistää asumisen ja palvelut.
Alueen asukkaille tehtiin kysely, millaisia palveluita he toivoisivat Katajanokalle. Näitä toiveita pyrittiin toteuttamaan mahdollisimman paljon. Rakennuksesta löytyy hotelli, ravintoloita, korttelibaari ja leipomokahvila.
Myös Katajanokan ensimmäinen Alko avasi Jungmannissa ovensa. Katajanokalla on värikäs maine muun muassa alkoholin salakuljettajien suosimana myyntipaikkana, joten ensimmäistä kertaa alueelta löytyy aivan virallinen alkoholinmyyntipiste.
Talon liiketilojen julkisivumainokset ohjeistettiin ja toteutettiin tarkkaan, jotta ne sopivat rakennukseen. Ulkomainosten valoisuusaste on hillitty, mainosten fontit ovat keskenään samoja ja värit määriteltyjä.
Hökkelikylästä jugend-kortteliksi
Varastorakennusten ja hökkelien täyttämästä joutomaasta eli Katajanokasta kehittyi 1800-luvun puolivälin jälkeen yksi Helsingin arvostetuimmista ja kulttuurihistoriallisesti merkittävimmistä asuinalueista.
Alueen maamerkki, Uspenskin katedraali valmistui vuonna 1868. Viereinen asuntoalue, Katajanokan vanha puoli, rakennettiin pääosin 1900-luvun alussa. Ympäröivän meren läheisyys ja näkymät Helsingin historialliseen keskustaan luovat ainutlaatuisen tunnelman.
Alun perin rakennus palveli sataman toimintaa, päädyissä oli toimistotilaa ja keskiosassa varasto. Rakennus on Selim A. Lindqvistin suunnittelema eli kyseessä on sama arkkitehti, joka suunnitteli Helsingin ydinkeskustan Aleksi 13-talon.
– Talo remontoitiin vuonna 1986 Keskon toimistotiloiksi. Sittemmin rakennuksen osti Mrec Investment Management Oy, joka vastasi uudistamishankkeesta. Pääurakoitsijana toimi Varte Oy ja sisustusarkkitehtina Jaakko Puro Puroplan Oy:stä, kertoo kohteen pääsuunnittelija Petteri Piha, Senior Architect, ARCO Architecture Company.
– Teimme koko hankkeen ajan tiivistä yhteistyötä Helsingin kaupunginmuseon ja kaupunkikuvalautakunnan kanssa.