Yhä useampi taloyhtiö haluaa kilpailuttaa isännöinnin. Kilpailutuksen aika on silloin, kun palvelun laatu ja hinta eivät tunnu olevan tasapainossa.

Taloyhtiö voi pyytää meklarin kilpailuttamaan isännöintitoimistot

Isännöinti on ollut reilun puolen toista vuoden ajan ”myrskyn silmässä”. Ensin talvella 2021 Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) toi julki kartelliepäilyt. Viraston mukaan alan yritykset ja Isännöintiliitto ovat pyrkineet nostamaan palveluiden hintoja.

Hintojen korottamisesta ja hinnoittelun yhtenäistämisestä viestittiin jäsenyrityksille ja koko alalle vuosina 2014–2017. KKV esitti yhteensä 22 miljoonan euron seuraamismaksuja. Maksajina ovat kuusi yritystä ja Isännöintiliitto. Päätöksen maksujen määräämisestä tekee markkinaoikeus, jonka päätöstä odotellaan.

Viime lokakuussa puolestaan Yleisradion MOT-ohjelma kertoi laajan selvityksensä tuloksista. MOT:n mukaan isännöintialan hinnoittelu on sekavaa ja palveluja hankitaan lähipiirin yhtiöiltä.

Kartelliepäily ja uutiset epäselvistä, jopa liiallisista, laskutuksista ovat saaneet monen taloyhtiön vaihtamaan isännöitsijää.

– Viime vuoden uutiset näkyvät selvästi, yhä useampi taloyhtiö haluaa kilpailuttaa isännöinnin, kertoo Isännöintimeklari Oy:n kilpailutusasiantuntija Terho Kontioinen. Isännöintimeklari tarjoaa taloyhtiöille isännöinnin kilpailutuspalveluita.

Koska kilpailutus?

Terho Kontioisen mukaan taloyhtiöiden ei kannata jatkuvasti kilpailuttaa isännöintiä joka vuosi tai joka toinen vuosi, koska uudella isännöitsijällä kestää aina oma aikansa oppia taloyhtiön asiat.

– Ja ensimmäisten ongelmien ilmaantuessa kannattaa ensin keskustella isännöintiyrityksen kanssa. Äkkipikaisia ratkaisuita en kannata. Mutta jos ongelmat eivät korjaudu keskustelemalla, on aika vaihtaa isännöitsijää.

Isännöintimeklari suosittelee kilpailutusta, jos palvelun laatu ja hinta eivät tunnu olevan tasapainossa. Tyypillisiä ongelmia ovat isännöitsijän heikko tavoitettavuus, ongelmat kommunikoinnissa ja tiedon saannissa, kangertelu sovittujen tehtävien eteenpäin viemisessä sekä kohdeisännöitsijän vaihtuminen usein. Taloyhtiön hallitus voi joutua tekemään tehtäviä, jotka kuuluisivat isännöitsijälle, jotta asiat ylipäänsä etenisivät. Tämä tuo ylimääräistä kuormitusta hallitukselle. Jos kohdeisännöitsijä vaihtuu usein, hallitukselta kuluu resursseja myös isännöitsijöiden perehdyttämiseen taloyhtiön asioihin.

– Myös laskutusasiat voivat olla syy isännöinnin kilpailuttamiselle. Jos taloyhtiö ei esimerkiksi saa tietoa, mihin isännöintitoimiston lisälaskutukset perustuvat, on aika tehdä muutoksia isännöintiin. Rahan käytössä ei saa olla epäselvyyksiä, sen pitää olla avointa.

Lue lisää Kiinteistö&energia -lehden numerosta 5/2022!