Yhteisöllistä asumista

Helsingin Kalasataman Sumpin taustalla on Koti Kaupungissa –yhdistys, jonka ensimmäinen ryhmärakennettu talo Malta valmistui Jätkäsaareen syksyllä 2013. Sumppiin valitut asukkaat ovat liittyneet yhdistykseen.
Sumppi valmistui hitas-ehdoilla kaupungin vuokratontille Sompasaareen lokakuun lopulla 2019. Keväällä 2020 valmistui Verkkosaareen ryhmärakennuttamisella Koti Kaupungissa -yhdistyksen junailemana As Oy Kalasataman Messi.

Helsingin kaupungin suosima ryhmärakennuttaminen ei pääty tähän. Verkkosaareen on tulossa hakuun 13 tonttia. Myös Tampereen kaupungilla on haku menossa.

Koti Kaupungissa ry:n perustaja, ryhmärakennuttajakonsultti, VTM Salla Korpela oli vetämässä Messin ja Sumpin tonttihakuja. Yhdessä ryhmärakennuttajakonsultti, rakennusalan diplomi-insinöörin Susanne Vatasen kanssa he perustivat vähän ennen Sumpin valmistumista ryhmärakennuttamishankkeiden johtamiseen erikoistuneen rakennuttajakonsulttiyritys Sagarak Oy:n.

– Totesin, että ryhmärakennuttaminen on minulle harrastus, jota haluan tehdä jatkossa työkseni. Ryhmärakennuttaminen perustuu ammattitaitoon. Jos sitä ei ole omasta takaa rakennuttajaryhmässä, maankäyttö- ja rakennuslaki velvoittaa palkkaamaan hankkeeseen ammattilaisen, hallituksen puheenjohtaja Susanne Vatanen toteaa.

Vatanen oli aikaisemmin mukana rivitalon ryhmärakennuttamisessa Helsingin Suutarilassa. Vatanen muutti Sumpin 112 neliön huoneistoon puolisonsa, arkkitehti Jouni Korhosen ja heidän kahden lapsensa kanssa Kivikon omakotitalosta. Alan ammattilaisina heitä molempia heitä kiinnosti perinteisestä rakentamisesta poikkeava tapa.

Lue lisää Kiinteistö ja energia -lehden numerosta 1/2021!

 

Kalasataman Sumppi

Sumpin talosaunasta aukeaa upea näkymä yli Kalasataman kattojen.