Kattomaalausten yleisin epäonnistumisten syy on puutteellissa pohjatöissä. Katon pesu on suoritettava tinkimättömän tarkasti. Kuva: Hämeen Kattopinta

Pinnoitus ja maalaus lisää katon elinikää jopa 50 vuotta

Taloyhtiöt ovat heränneet siihen, ettei vanhaa peltikattoa kannata välttämättä uusia lainkaan, vaan pelkkä huoltomaalaus riittää antamaan katolle toiset 50 vuotta lisäaikaa. 

– Nykyiset maalit ovat sen verran vahvoja, että ne usein toimivat myös pinnoitteena, sanoo toimitusjohtaja Perttu Hanhivaara hämeenlinnalaisesta Hämeen Kattopinta Oy:stä. Yritys tekee kattomaalauksia ja -pinnoituksia pelti-,tiili-, ja mineriittikatoille. Hanhivaaralla on vuosikymmenien kokemus alalta. Hanhivaaran patentoima  ja mallisuojattu kuparisuomukatto on valittu monen kulttuurihistoriallisesti tärkeän kohteen kattomateriaaliksi pitkäkestoisuuden ja huoltovapauden ansiosta.

Viime vuosina taloyhtiöt ovat varsin laajasti alkaneet kunnostaa peltikattojaan uusimisen sijasta.

– Esimerkiksi Helsingin Suomenlinnassa olemme tänä vuonna kunnostaneet noin 3 000 neliötä peltikattoa. Liedon kirkkoon olemme kunnostaneet peltikaton ja tapuliin paanukaton, hän kertoo.

Hanhivaara ei näe kovin mielekkäänä katon uusimista, jollei sellaiseen ole aivan pakottavaa tarvetta.

– Maalaamattoman peltikaton sinkkipinta voi mennä huonoksi muutamassa vuosikymmenessä, mutta pelkkä sinkitty pinta kestää jopa 30-40 vuotta ilman suojamaalausta. Kun peltikatolle tehdään laadukas huoltomaalaus 30–40 vuoden välein, saadaan katto kestämään todella pitkään.

– Peltikattojen turhat uusimiset kaihertavat itseäni. Uusia kattoja myydään, koska uusien myynnillä saadaan katetta, mutta kattojen saneeraukset eivät ole yhtä tuottoisia. Täytyy muistaa, että se uusikin katto pitää huoltomaalata. Jos vanhasta katosta saa aivan käyttökelpoisen maalauksella, on se taloyhtiölle varmasti edullinen vaihtoehto, sanoo Hanhivaara.

Jos katto huoltomaalataan 20-30 vuoden välein, sama katto kestää taas seuraavat puolivuosisataa. Peltikatto on luotu kestämään satoja vuosia. Vuosikymmeniä sitten peltisepät ovat osanneet ammattinsa ja tehneet erittäin hyvä peltikattoja.

– Yli satavuotiaita perinteisiä käsinsaumattuja kattoja on esimerkiksi Helsingissä jonkin verran. Uusi peltikatto voi maksaa 1 000 euroa neliöltä kun vanha pinnoitetaan huomattavasti edullisemmin. Meille on tullut vastaan kohteita, joissa sinkitystä peltikatosta yli 90 prosenttia on ollut täysin kunnostettavissa, mutta silti niihin on aiottu tehdä koko katon uusiminen.

Lue lisää Kiinteistö&energia -lehden numerosta 6/22!