Kuopiolainen taloyhtiö päätti yhdistää kaksi mittavaa remonttihanketta

Taloyhtiön kannattaa harkita jälkiasennushissejä asennettaviksi jonkin muun suuren saneerauksen yhteydessä. Asukkaille tilanne voi tietää evakkomatkaa, mutta toisaalta saneeraukset ovat ohitse pitkältä ajalta ja asumismukavuuskin paranee.

Kuopiolaisessa As Oy Kuopion Välikatu 4-6:ssa jälkiasennushisseille tehtiin reilut kymmenen vuotta sitten hankesuunnitelma, samoin jonkinlainen kustannusarviokin, ja tarjouksiakin tuli. Hissien asennusaikeista kuitenkin luovuttiin.

– Olen itse asunut taloyhtiössä pari vuotta, joten en tunne sen aikaista hanketta. Jostain syystä tuolloin hissien jälkiasennus jäi hankesuunnitelman asteella, eikä hanke edennyt. Ehkä taloyhtiössä koettiin kustannukset turhan suuriksi, sanoo taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Kimmo Kaikkonen.

Talossa on kolme asuinkerrosta sekä pohjakerros. Kiinteistö on valmistunut vuonna 1973. Rappuja on kolme, huoneistoja 21.

Hissisuunnitelma nousi esiin uudelleen runsas vuosi sitten, kun hankesuunnitelma oli valmistunut ja taloyhtiössä tuli ajankohtaiseksi linjasaneeraus. Vesivahinkoja oli alkanut ilmaantua liikaa.

– Ylimääräinen yhtiökokous päätti, että linjasaneerauksen yhteydessä voisimme toteuttaa myös jälkiasennushissit. Paikkoja olisi joka tapauksessa otettava auki, joten kummatkin hankkeet voisi viedä läpi samanaikaisesti.

Saneeraus päätettiin tehdä KVR-urakkana. Tarjouksia taloyhtiö sai muutaman. Saneeraus alkoi alkukesästä ja sen on määrä valmistua joulukuussa.

– KVR-urakassa on yksi pääurakoitsija, jolla on aliurakoitsijana muun muassa hissiasennusta hoitava yritys. Tällä tavoin urakkarajoista ei tule epäselvyyksiä, koska pääurakoitsija ja aliurakoitsijat sopivat rajat keskenään, mikä säästää myös rahaa ja aikaa. Jos linjasaneeraus ja jälkiasennukset olisi toteutettu omina urakoinaan, olisi pitänyt tehdä tarkemmat suunnitelmat ja urakkarajat. Linjasaneerauksella katsoimme olevan aika kiire ja saneeraus olisi saattanut viivästyä pahastikin, jos olisimme kilpailuttaneet hissit ja putket erikseen

Toinen sauna

Suunnitteluvaiheessa erilaisia hissivaihtoehtoja kartoitettiin. Talon ulkopuolella rakennettava hissikuilu jäi pois heti laskuista.

– Nykyinen porraskäytävä on rakennuksen keskellä. Tuolloin olisi pitänyt vähentää huoneistojen määrää ja mennä huoneiston läpi, mikä ei ollut mahdollista, Kimmo Kaikkonen kertoo.

Keskusteluissa oli myös vesikaton uusiminen.

– Mietimme mahdollisuutta purkaa vesikatto ja nostaa vanhat kierreportaat sitä kautta ulos ja laskea uuden tilalle. Vanhan katon purku uuden rakentaminen olisi kuitenkin ollut kallis ratkaisu. Vesikatto on sitä paitsi uusittu reilut viitisentoista vuotta sitten, joten sillä on kymmenisen vuotta jäljellä.

Hissiremontti laittoi myös porraskäytävät uuteen uskoon.

– Porraskäytävää piti kaventaa ja vanhat kierreportaat purkaa, jotta hissille saatiin tilaa. Uudet kierreportaat kaventuivat hissin vaatiman tilan verran. Taloyhtiössä oli kaksi saunaa, mutta nyt niitä on tulossa vain yksi. Saunaosaston järjestys muutettiin kokonaan uusiksi. Samalla saatiin C-rapusta hissikuilu pohjakerrokseen, mutta samalla se vei yhden saunan tilan.

Kaikkosen mukaan jälkiasennushisien asennus ja linjasaneeraus eivät juurikaan soraääniä taloyhtiössä aiheuttaneet.

– Asioita pohjustettiin, ja niistä keskusteltiin epävirallisesti aika paljon. Kymmenen vuoden takaista hankesuunnitelmaa ei voitu enää hyödyntää. Hissien toimittajaksi valikoitui Amslift. Hissien myötä asuntoja on ehkä hieman helpompi myydä, ja hissit saattavat nostaa hieman asuntojen arvoakin, Kaikkonen pohtii.

Yhdessä rapussa oli jo porrashissi, koska ylemmän kerroksen yksi asukas oli liikuntarajoitteinen. Ehkä sekin jotenkin osoitti hissien tarpeellisuutta asukkaille.

Lue lisää Kiinteistö&energia -lehden numerosta 7/2023!

KE4

Uudet portaat ovat entisiä portaita hieman kapeammat.