Joensuun Lighthouse on opiskelija-asuntola ja Suomen korkein puukerrostalo. Komea valkoinen 14-kerroksinen talo tarjoaa kodin 117 opiskelijalle Pielisjoen varrella. Rakennus on valmistunut vuonna 2019. Asukkaat ovat kehuneet taloa hiljaiseksi. Kuva: Lev Karavanov

Poikkeuksellisen vaativaksi luokitellusta pilottihankkeesta hyviä kokemuksia

Suomen korkein, lähes 50 metriin kohoava 14-kerroksinen puukerrostalo, Lighthouse, on osoittautunut kaikin puolin toimivaksi kokonaisuudeksi.

Puun hyvät ominaisuudet tulivat esiin jo rakennusvaiheessa. Rakennustyömaalla ei pöllynnyt perinteisille rakennustyömaille tyypillinen betonipöly. Ympäristön näkökulmasta puukerrostalo on erittäin kestävä ratkaisu. Kasvaessaan puu sitoo hiilidioksidia ja puusta rakennettu kerrostalo toimii hiilivarastona koko elinkaarensa ajan. Lighthousessa on 117 opiskelija-asuntoa. Näyttävä valkoinen maamerkki valmistui Joensuun Penttilään, Pielisjoen varrelle vuonna 2019.

– Kun asukkaat olivat muuttaneet taloon, meille tuli yllätyksenä, että he pitivät taloa hiljaisena. Korkeat äänet eivät tunnu puukerrostalossa siirtyvän yhtä helposti asunnosta toiseen kuin betonirunkoisessa. Eräs koiranomistaja kertoi, ettei hänen koiransa reagoi hissin liikkumiseen mitenkään, vaikka se teki niin edellisessä asunnossa, kertoo rakennuttajana toimineen Joensuun Ellin toimitusjohtaja Jarmo Ojalainen.

Joensuun Elli ylläpitää ja vuokraa opiskelija-asuntoja lähes 40 osoitteessa eri puolilla Joensuuta.

Rakennuksen ensimmäinen kerros väestönsuojineen on rakennettu betonista. Muut kolmetoista kerrosta ja kaikki kantavat rakenteet ovat puuta. Jopa hissikuilu on massiivipuurakenteinen. Rakennuksen jäykistys on hoidettu ylhäältä alas kiristettävillä puurakenteiden sisäisillä teräksisillä vetotangoilla.

Puurakentamista tulevaisuudessakin

Jarmo Ojalaisen mukaan puukerrostalon rakentaminen oli tavallaan sattumaa. Kun Itä-Suomen yliopisto viisi vuotta sitten ilmoitti siirtävänsä Savonlinnan kampuksen Joensuuhun, piti kaupunkiin saada pikaisesti lisää opiskelija-asuntoja. Kun kaupungin kanssa lähdettiin selvittämään tonttitilannetta, oli Penttilän kulmalla tontteja, joissa oli voimassa oleva kaava. Yksi tontti oli jo luovutettu yhdelle rakennusliikkeelle puurakentamiseen.

– Kaupunki halusi, että meidänkin kohteemme tulisi Penttilään ja siitä tulisi puurakenteinen. Lighthousista tuli 14-kerroksinen, koska kaava oli olemassa sen korkuiselle talolle. Joensuussa on vain yksi yhtä korkea, jo parikymmentä vuotta vanha, mutta betonirunkoinen kerrostalo.

Lue lisää Kiinteistö&energia -lehden numerosta 5/2023!