Pihavalaistus
Valaistuksen tulisi olla kattava muttei toisaalta häikäisevä, minkä vuoksi pylväiden paikat ja valon suuntaus on mietittävä tarkkaan. Kuvat: Valoram

Energiakustannukset laskevat nykyaikaisilla LED-valaisimilla

Valaistus on parasta vaihtaa lediin yhdellä kertaa, jotta kokonaisuudesta syntyisi mahdollisimman toimiva. Ledin yksi suuri etu on huoltovarmuus ja toisaalta ledilamput säästävät myös energiaa.

– Taloyhtiöissä ei osata aina kysyä oikeita asioita, minkä vuoksi ammattisuunnittelijan mukaan otto saneeraukseen maksaa itsensä takaisin, sanoo toimitusjohtaja Juha Heiskanen Valoram Oy:stä.

Valoram on pirkkalalainen kerros- ja rivitalojen valaistukseen serkä sähköautojen latausratkaisuihin erikoistunut yritys.

Valaistus kannattaa uusia, koska nykyisen valaistuksen käyttämä energia ja huoltokulut eivät hyödytä taloyhtiöyä millään tavoin. 

– Kellastuneiden ja kuluneiden valaisimien valonlaatu heikkee. Jos kiinteistössä on loistelamppuja perhoslamppuja, muovivalaisimia, elohopealampullisia pylväsvalaisimia tai seinävalaisimia tai ylikuumentuneita valaisimia, on vaihto paikallaan, sanoo Heiskanen.

Lampunvaihdot, valaisimien korjaukset ja valokatkaisijoiden vaihtotyöt kerryttävät tuhansien eurojen ylimääräisiä kustannuksissa taloyhtiöön pitkällä aikavälillä.

– Usein valaistuksen huoltokustannukset jäävät kuitenkin vähälle huomiolle, koska kustannukset kirjataan yleisiin kiinteistön korjauskuluihin, minkä vuoksi kulut helposti hukkuvat muiden kustannusten sekaan.

Pienemmät kulut

Yleinen virhe on ajatella, että valaistuksen hyödyt saadaan käyttöön vaihtamalla vanhoihin valaisimiin LED-lamput. 

– Ongelmaksi muodostuu se, että LED-lamppu ei suuntaa valoa samalla tavalla kuin perinteinen lamppu. Lopputulos voi aiheuttaa esimerkiksi häikäisyä asuntoihin tai valoa ei suuntaudu sinne minne pitää, selvittää Juha Heiskanen.

Uusi LED-valaistus on paljon muutakin kuin pelkkä uusien valaisimien osto tai lamppujen vaihto.

– Kun valaistus uusitaan perinteisestä valaistuksesta lediin, taloyhtiön energiakustannukset putoavat hyvin usein jopa kymmeniä prosentteja. Myös huoltokustannukset laskevat, koska pitkäikäisiä ledilamppuja ei tarvitse vaihtaa vuosittain. Ledi luo vaaleaa valoa ja valon määrää voidaan säädellä, mikä luo turvallisuutta esimerkiksi porraskäytävissä liikkumiseen. Rakennuksen yleisilmekin paranee.

Laadukas ledi kestää jopa 15-20 vuotta. Tässäkin suhteessa kannattaa pitää laatu mielessä, sillä huonolaatuinen ledi saattaa kestää vain kymmenisen vuotta, missä ajassa se ei ehdi maksaa itseään takaisin. 

– Jokaisen kierrekantaisen lampun vaihto maksaa taloyhtiölle. Vaikka lampunvaihto onkin huoltomiehen töitä, vaihdoista kertyy pitkässä juoksussa taloyhtiölle kustannuksia, muistuttaa Juha Heiskanen.

Ledissä lamppua ei yleensä voi vaihtaa, vaan koko valaisin on uusittava. Sisätiloissa ledi on käytännössä huoltovapaa, ulkovalaistuksen huoltona lähinä pölyjen pyyhkiminen.

Lue lisää Kiinteistö&energia -lehden numerosta 5/2022!