Hissien oven aukaisunapin toimivuus varmistetaan huoltotarkastuksissa.

Hissien turvalaitteiden vikojen määrä viisinkertaistui kymmenessä vuodessa

Hissit tarkastetaan säännöllisesti. Hissitarkastuslaitokset ovat vuodesta 2014 merkinneet tarkastuspöytäkirjaan aiempaa enemmän hissin teknisten vikojen lisäksi havaintoja huollon puutteista. Tukesin hissiturvallisuusvalvonnan kohteita ovat muun muassa hissien huolto-, korjaus-, muutos- ja asennustöitä tekevät yritykset sekä hissejä tarkastavat laitokset.

Tukesin hyväksymät tarkastuslaitokset tekevät määräaikaistarkastuksia hisseille joka toinen vuosi. Lisäksi taloyhtiöt tekevät hissihuoltoliikkeiden kanssa sopimuksen hissien huollosta. Huoltokäyntien määrä riippuu muun muassa hissin rakenteesta, iästä, käyttömääristä ja käyttöolosuhteista. Asuintalojen hisseille tehdään tyypillisesti neljä-kuusi huoltokäyntiä vuodessa. Hissille tehdään määräaikaistarkastus tarkastuslaitosten toimesta joka toinen vuosi. Hissin haltija on vastuussa siitä, että hissiä huolletaan asianmukaisesti, ja että tarkastukset tehdään.

– Määräaikaistarkastuksissa havaittujen niin sanottujen välittömän vaaran vikojen määrä on kasvussa. Kyseessä on vika, joka katsotaan niin vaaralliseksi, että hissin käyttöä ei saa jatkaa ennen kuin vika on korjattu. Välittömän vaaran vikojen määrä on viimeisen kymmenen vuoden aikana on noussut noin viisinkertaiseksi, sanoo johtava asiantuntija Antti Savola Tukesista.

Vaaralliset vikaantumiset liittyvät yleensä hissin turvalaitteisiin, kuten tarraimeen, äärirajoihin ja hälytysjärjestelmään.

– Tarrain on hissinturvalaite, joka pysäyttää hissin, jos sen nopeus nousee liian suureksi. Äärirajakytkin pysäyttää hissin koneiston, jos hissikori joutuu jostain syystä hissikuilussa liian ylös tai alas. Hälytyslaitteella hissiin jumiin jäänyt saa yhteyden hissihuoltoyhtiön pelastuspäivystykseen, toteaa Savola.

Hälytysjärjestelmän viat eivät ole asuinkiinteistöissä välittömän vaaran vikoja, koska niissä kukaan ei jää pitkäksi hissin vangiksi, vaikka se jumiutuisikin kerrosten väliin. Porraskäytävässä liikkuu aina ihmisiä ja he voivat soittaa hissihuoltoliikkeeseen. Eri asiat ovat esimerkiksi teollisuus- tai toimistokiinteistöt, joissa ei liiku ihmisiä esimerkiksi viikonloppuisin. Jos ihminen jää vaikkapa viikonlopuksi hissin vangiksi, on se vakava paikka.

Lue lisää Kiinteistö&energia -lehden numerosta 7/2022!